Име на болест: Дива лобода бела - Chenopodium album
Култура: ПЛЕВЕЛИ
Опис:Едногодишно растение високо 20 - 180 цм. Стеблото е исправно и разгрането од основата. На младото стебло и на листовите се наоѓа бел прав. Листовите се долгнавесто јајцевидни, со назабени ивици и со долга петелка. Цветовите се ситни, зеленкасти, собрани во метлино соцветие. Плодот е сјаен, мазен, бубрежновидно оравче. Едно растение може да произведе и до 800000 семки.Препарати