Име на болест: Булка - Papaver rhoeas
Култура: ГРАШОК
Опис: Едногодишна често озимо растение поретко двогодишно високо 30 - 70 цм влакнесто. Стеблото е исправно, понекогаш се разгранува. Содржи леплив бел сок. Листовите се разделени. Цвета од пролет до есен. Цветовите се крупни, црвени, округласти со дијаметар 2 - 8 цм со темна пега на дното. Се наоѓаат поединачно на врвот на стеблото и на гранките. Плодот е мазна чаура од која зрелите семки можат да излегуваат од отворот на дното. Дава околу 20000 семки. Содржи алкалоиди(морфин, папаверин). Преносител на нематоди.повеќе слики >>

Препарати

LINUREX 50 SC

LINUREX 50 WP

LIRON tecen

BEVETOMP

DOST 330 EC

HERBA STOP 330 EC

MARATON 375 SC

METEOR 330 EC

MOST MIKRO 365 SC

PANDIDA 330 EC

PENDIPIN 330 EC

STOMP 330 E

STOMP AQUA

STON

WING-P