Име на болест: Булка - Papaver rhoeas
Култура: ПЧЕНИЦА
Опис: Едногодишна често озимо растение поретко двогодишно високо 30 - 70 цм влакнесто. Стеблото е исправно, понекогаш се разгранува. Содржи леплив бел сок. Листовите се разделени. Цвета од пролет до есен. Цветовите се крупни, црвени, округласти со дијаметар 2 - 8 цм со темна пега на дното. Се наоѓаат поединачно на врвот на стеблото и на гранките. Плодот е мазна чаура од која зрелите семки можат да излегуваат од отворот на дното. Дава околу 20000 семки. Содржи алкалоиди(морфин, папаверин). Преносител на нематоди.повеќе слики >>

Препарати

BEVETOMP

DOST 330 EC

HERBA STOP 330 EC

MARATON 375 SC

METEOR 330 EC

MOST MIKRO 365 SC

PANDIDA 330 EC

PENDIPIN 330 EC

STOMP 330 E

STOMP AQUA

STON

WING-P