Име на болест: Дива ротквица - Raphanus raphanistrum
Култура: ПЛЕВЕЛИ
Опис:Едногодишна често озимо растение високо 30 - 80 цм. Коренот тенок и вретенест. Стеблото е исправно, разгрането, грубо, со влакненца. Листовите зелени и груби. Долните се разделени и влакнести, а горните малку засечени. Цветот е гроздаст со бледожолта боја. Плодот е мешунка која кога созрева пука. Просечно дава 160 семки. Има лековити својства и е паша за пчелите. Пренесува болести и нематоди.Препарати