Име на болест: Црн рак кај праската - Botryospharia obtusa
Култура: ПРАСКА
Опис: Габа која напаѓа поголем број на овошни видови, шумски и украсни растенија. На кората од ластарите, ветките и стеблата се забележуваат карактеристични црвенкави дамки. Епидермисот кој е умртвен се одвојува од кората во вид на меурчиња, кората е дезорганизирана. При влашно време омекнува, а суво дехидрира станува сува и пука. По листовите се забележуваат карактеристични тркалезни некрозни дамки. Заразените цветови поцрнуваат и опаѓаат. Плодовите најчесто се заразени пред берба кои при складирањето гнијат и добиваат црна боја . Габа која презимува во вид на мицелија, која во пролет, во кората образува нови пикниди. Оптимална температура за за инфекција на листовите е 26 - 60 степени , а инфекција не настанува на температура од 8 . Плодовите се инфецираат најмногу на температура од 20 - 240. Најчесто се јавува кај слаби растенија подигнати на слаби, скелетни и неподготвени почви. За превенција е потребно добро подготвена почва : дренирање, зелено ѓубрење , арско ѓубриво, симско прскање 2 - 3 години со Бордовска чорба . Раните треба да се исчистат и премачкат со соодветна паста .повеќе слики >>

Препарати

PLAV KAMEN 25 SG

PLAVI KAMEN

SIN KAMEN

SIN KAMEN - ZORKA