Име на болест: Школкаста штитеста вошка - Quadraspidiotus ostreaeformis
Култура: ПРАСКА
Опис: Школкастата штитеста вошка се јавува на јаболко, круша, слива, цреша, кајсија, дуња и шумски видови. Развива 1 генерација годишно. Презимува како ларва од втор степен на кората од стеблото. Имагата се јавуваат во мај. Штетите на растенијата ги причинуваат и ларвите и имагата со шмукање сокови и лачење големо количество „медена роса“. Мониторинг и мерки за контрола како кај Q. perniciosus.повеќе слики >>

Препарати

ETIOL SPECIJAL

ETIOL TECEN

LANATE 20 L

LANATE 25 WP

METHOMEX 90-SP

METOMIL 90 SP

NEOMYL 90 WP

PILARMATE