Средства за заштита: ФУНГИЦИДИ Активни материи: Copper hydroxide ; Име на препарат: BORDOVSKA CORBA 20 WP CAFFARO |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Употреба: Се употребува за борба против бројните фунгицидни и бактериски болести кај тревните и дрвенестите култури, и тоа кај винова лоза:
Третирањето треба да е со концентрација од 700-1000 g/100 L вода, во зависност од климатските услови, дождови, температура, вегетативен развој на културата и од интензитетот на инфекцијата. - Цитруси:
Се третира месечно со доза од 800-1000 g/100 L вода и тоа почнувајќи од крајот на јануари. - Јаболка:
- Круша:
- Дуња: Монилија, раковини кај јаболчестото овоштие (Се интервенира при при целосно паѓање на лисјата и при новото набабрување на папките) во доза од 800 g/100 L вода. Кај јаболко, круша и дуња третманите треба да престанат на почеток од цветањето - Бадем: краставост, монилија (зимско прскање во доза од 1200-2000 g/100 L вода); - Кајсија: краставост, монилија (зимско прскање во доза од 1200-2000 g/100 L вода); - Цреша: монилија, накадрување на листовите (Taphrina), (зимско прскање во доза од 1200-2000 g/100 L вода); скапување на вратечето (Phytophtora) 800-1000 g/100 L вода. Третманите да се локализираат на вратчето од растенијата со потрошувачка од 10-15 L суспензија по растение; - Праска и нектарина: сачменка (Stigmina), раковини по коскестото овоштие, мониија, накадрување (Taphrina), за зимско прскање во доза од 1200-2000 g/100 L вода; - Слива: краставост, монилија, бактериска дамкавост. Зимско прскање во доза од 1200-2000 g/100 L вода. За кајсиите, црешите, праските, нектарините и сливите, третманите да се ограничат на зимскиот период. - Јагода: лисни дамки (Pycosphaerella f.), Phytophtora се интервенира при вегетативна обнова во доза од 500 g/100 L вода; - Маслина: краставост, сиво гниење, темно гниење, лепра (Colletorichum gloesoroides), краста (Pseudomonas savastanoi), дамкавост или паунско око (Spilocaea oleagina). Се интервенира за време на пролетно-летниот период во доза од 700-1200 g/100 L вода; - Киви (актинидија): скапување на вратот (Phytophtora) 800-1000 g/100 L вода. Третманите да се локализираат на вратчето од растенијата со потрошувачка од 10-15 L суспензија по растение; - Јаткасти растенија: зимски третмани во доза од 1000 g/100 L вода; пролетно-летни третмани во доза од 700-900 g/100 L вода. Зеленчук – доколку не е поианку наведнео, третирањето се врши со доза од 600 g/100 L вода., започнувајќи ги третманите при појава на поволни услови за развој на инфекции. - Лук, кромид, коримтче, ситен коримд: за сузбивање на перонсопора, како и со пропратно дејство на сиво гниење и бактериски гниења. - Домат: за сузбивање на лилсна дамкавост, вирози, пламеница, бактериоза, црно гниење, со пропратно дејство за сива мувла и алтернариоза; - Модар патлиџан: антраконза, угинување на садниот материјал, како и пропратно дејство за сива мувла и алтернариоза; - Диња, лубеница, тиква: макзимална доза од 4,3 kg/ha - Тиквичка, краставица, краставичка: аголна дамкавост, пламеница, како и пропратно дејство за сиво гниење, бактериско скапување; - Зелки: бела `рѓа, бактериско скапување, црно гниење, пламеница, како и пропратно дејство за сиво гниење и алтернариоза; - Аспарагус: `рѓа и како и пропратно дејство засиво гниење (да се ограничат треманите врднаш по собирањето на изданоците); - Артичока: пламеница, како и пропратно дејство забактериско скапување; - Копар, целер, магданос: церкоспориоза на целерот, септориоза на целерот, како и пропратно дејство за бактериско скапување; - Лиснат зеленчук, свежи треви и мешункасти зеленчуци: пламеница, церкоспора, антракноза, бактериоза; Индустриски култури: - Маслодајни: пламеница, антракноза, во доза од 5-8 kg/ha. Третирањето се започнува при поволни услови за развој на инфекацијата. - Компири: пламеница, антракноза. Третирањето се започнува при поволни услови за развој на инфекцијата со доза од 5 kg/ha. Се повторува по потреба. - Шеќерна репа: церкоспора, пламеница, `рѓа. Третирањето се започнува при поволни услови за развој на инфекцијата со доза од 5,4 kg/ha. Се повторува по потреба. - Тутн: пламеница. Третирањето се започнува при поволни услови за развој на инфекцијата со доза од 7-10 kg/ha. Се повторува по потреба. - Цвеќиња, украсни растенија: пламеница, церкоспора, антракноза, `рѓа, бактериоза. Третирањето се започнува при поволни услови за развој на инфекцијата со доза од 600-1000 g/100 L вода. Се повторува по потреба. - Чемпрес: рак на чемпресот. Третирањето се започнува при поволни услови за развој на инфекцијата со доза од 1500-2000 g/100 L вода. Се повторува по потреба. Предупредување: Не е компатибилен со формулати кои содржат Тирам и формулати со алкална реакција. Не треба да се нанесува авионски. Каренца: 3 дена за јагода, домат, модар патлиџан, лук, кромид, млад кромид, ситен кромид, тиквести растенија; 7 дена за компир; 20 дена за други прехрамбени продукти |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Добавувач: ДППУ „РАДОМАК“ ДОО - Скопје-Петровец / веб страница Производител: ISAAGRO S.p.A. / веб страница |