Име на болест: Обична црноглавка - Prunella vulgaris
Култура: ПЛЕВЕЛИ
Опис: Prunella vulgaris
Повеќегодишно растение висока 10 - 35 цм. Стеблото е исправено при основата полегнатто. Листовите се долгнавесто овални, имаат петелка и стојат еденнапрема друг. Цветните изданоци се исправени. Цветовите се темновиолетови и групирани на врвот на стебликите во гроздасти соцветија. Цветот опаѓа по цветењето. Произведува до 350 семки.повеќе слики >>

Препарати