Име на болест: Обичен ленолист - Linaria vulgaris
Култура: ПЛЕВЕЛИ
Опис: Повеќегодишно растение високо 30 - 90 цм. Има разгранет ризом во повеќе спратови. Стеблото е тенко, исправено обично голо. Често се разгранува при основата. Листовите се тенки, долги и тесни. Рабовите се мазни. Цветовите се крупни, жолти со јак мирис. Собрани во гроздес цвет кој е на врвот на стеблото. Плодот е овална чаура долга околу 1 цм во која се сместени повеќе семки. Едно растение може да даде до 30000 семки кои имаат крила па ветерот ги разнесува.повеќе слики >>

Препарати

GOLIJAT

GOLTIX WP 70