Име на болест: Полско синиглавче - Knautia arvensis
Култура: ПЛЕВЕЛИ
Опис: Повеќегодишно растение високо до 1 m. Стеблото понекогаш се разгранува. Во долниот дел е покриено сободликави влакненца. Листовите се еден спрема друг влакнести. Долните се воглавном цели, а средните и горните нарежани со долгнавести завршетоци. Цветовите се собрани во главичаст виолетов цвет, кој се наоѓа на врвот на стеблото и гранките.
Може да произведе околу 2000 семки.повеќе слики >>

Препарати