Име на болест: Гавез, обичен - Symphytum officinale
Култура: ПЛЕВЕЛИ
Опис: Повеќегодишно растение високо 50 - 100 цм. Коренот е дебел, вретенест, и продира длабоко до пола метар. Надворешно е светлоцрн, а внатрешно белузлав и меснат. Плажбун, со исправено, јако шупло стебло со дебелина до 1 цм. Само во горниот дел стеблото е разгранеро. Листовите се долги 16 - 30 цм, а широки 2 - 7 цм ланцетасти груби и влакнести. Цветовите се црвени, групирани во сложен цвет. Се наоѓаат во пазувите на горните листови. Плодот е оравче. Се размножува со семето и делови од коренот.повеќе слики >>

Препарати