Име на болест: Волчје јаболко, обично - Aristolochia clematitis
Култура: ПЛЕВЕЛИ
Опис: Повеќегодишно растение високо 70 цм. Стеблото е исправно голо со жолтозелена боја. Листовите се големи обратно срцевидни со долги петелки. Цвета напролет и во лето. Цветовите ги оплодуваат мали инсекти. Кога инсектот ќе навлезе во долниот дел на цевчестите цветови влакната во цветот се така свртени да им го запираат излегувањето додека не ги опрашат. Чеср плевел на лозјата и ораниците. Многу жилав отпорен плевел и јак компетитор. Растението е доста отровно содржи алкалоид аристолохина. Може да биде и смртоносен. Особено се отровни семките.повеќе слики >>

Препарати