Име на болест: Попова лажичка обична (полски мошнак) - Thlaspi arvense
Култура: ЈАЧМЕН
Опис: Едногодишно понекогаш и двогодишно растение високо до 50 cm. Стеблото е исправено, голо, често разгрането во долниот дел. Листовите се светлозелени, голи со благо изразени рабови. Долните имаат петелка а горните го опфаќаат растението. Цветовите се ситни бели, сложени во густ долг гроздаст цвет. Плодот е псплескан со околу 17 округли семки светлоцрна боја. Произведува просечно околу 900 семки.повеќе слики >>

Препарати